Ethische dilemma's en stigma binnen preventie- en zorgverlening voor mensen met hiv

Inhoud: In de zorgverlening voor mensen met hiv en de preventie van soa en hiv krijgen verpleegkundigen regelmatig te maken met morele dilemma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie waarbij een patiënt niet wil dat zijn vaste partner wordt geïnformeerd over de hiv status en het hebben van een andere soa. Je kunt ook denken aan situaties waarbij je geconfronteerd wordt met hulpverleners die extra beschermende maatregelen nemen waardoor je patiënt zich gestigmatiseerd voelt en jij moet daar iets mee doen.

Tijdens deze workshop bekijk je een presentatie, verzorgd door Sara Stutterheim (Open Universiteit) over stigma binnen de zorgverlening voor mensen met hiv. Vervolgens werk je een casus uit waarin een moreel dilemma naar voren komt. Je doet dit aan de hand van een stappenplan. Videofragmenten, afkomstig uit een ‘live’ workshop 'Ethische dilemma’s binnen preventie- en zorgverlening voor mensen met hiv' ondersteunen je bij het uitwerken van de casuïstiek. Carla Kessler (Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht) geeft een voorbeeld uitwerking van de casus. Je kunt aan het einde van de workshop jou analyse vergelijken met die van haar.

Ontwikkelaars & experts

Doelgroep: Verpleegkundig consulenten hiv/aids en sociaal-verpleegkundigen

Kosten: Deelname is gratis

Studiebelasting: 120 minuten

Oud deelnemers: 'Ik vond het een workshop waar je echt de tijd voor moest nemen, de korte filmpjes moest je even op je in laten werken.'

'Super workshop, veel geleerd, mooi begeleid'

Deze workshop is eerder aangeboden tijdens de Digitale Leerweek Soa Hiv Seks in 2012.