OUD Chemsex: een introductie

Het aantal MSM dat ‘chemsex’ heeft neemt toe. Dit roept vragen op als: Wat is chemsex? Wat beweegt deze mannen? Nemen risico’s op hiv en andere soa toe? Welke ondersteuning kunnen zorgprofessionals bieden? Een e-learning met vele extra’s, zoals de mogelijkheid om de spraakmakende docu ‘Chemsex’ te bekijken en op 14 februari deel te nemen aan een webinar met David Stuart, een expert op het gebied van chemsex

Doelgroep
Artsen/sociaal verpleegkundigen van CSG en behandelaren/verpleegkundig specialisten van hiv-behandelcentra. Ook geschikt voor doktersassistenten, infectiologen en voor professionals werkzaam binnen de verslavingszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de seksuele hulpverlening.

Chemsex: een introductie
Bij online daten krijgen MSM al snel de vraag of ze ‘chems’ (drugs) gebruiken bij de seks. Een, vooralsnog, kleine groep MSM ondervindt problemen met chemsex. Om te voorkomen dat deze groep verder groeit is het belangrijk dat de kennis over chemsex onder professionals toeneemt. 

 Voor artsen en verpleegkundigen in de hiv- en soa-zorg is het belangrijk om kennis over chemsex te hebben. Al was het maar, omdat:
• Condoomgebruik bij MSM die chems gebruiken, relatief laag ligt
• Chemsex kan verklaren waarom iemand een tweede of derde keer voor een PEP-kuur terug komt
• Hiv-geïnfecteerde MSM relatief vaak chemsex hebben
• Het aantal (her)-infecties met hepatitis C in sommige chemsex-netwerken hoog ligt.

Maar het hebben van kennis is ook belangrijk voor professionals binnen de verslavingszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de seksuele hulpverlening. MSM lopen er vaak tegenaan dat bij de ‘klassieke’ zorg voor verslaving en geestelijke gezondheid kennis over chemsex ontbreekt. Vandaar dat deze module zich óók richt op professionals binnen deze sectoren.

Let wel: deze module biedt nergens pasklare antwoorden. Ook is het geen vaardigheidstraining. In de toekomst wordt hiertoe een aparte module (en eventueel een face-to-face training) ontwikkeld.

Accreditatie
Informatie over accreditatie vind je op deze pagina. 

Wat kan ik aan het einde van de e-learning?

1. Je kunt uitleggen:
• Wat chemsex is
• Welke middelen er worden gebruikt en wat hun straatnamen zijn
• Wat de effecten en belangrijkste korte- en lange-termijnrisico’s
van de vier meest gebruikte chemsex drugs zijn
• Wat de context van het gebruik is
• Wat we weten over de omvang van de problematiek en in welke mate de publieke gezondheid in het geding is
• Hoe middelengebruik en seks onlosmakelijk met elkaar verbonden kunnen raken
• Welke seksuele risico’s samenhangen met chemsex
• Wat ‘triggers’ kunnen zijn om chemsex te hebben

2. Je hebt nagedacht over:
• Hoe je zelf tegen dit onderwerp staat
• Wat je te bieden hebt als arts of verpleegkundige
• Hoe je een gesprek over chemsex zou kunnen aangaan
• De mogelijkheden van hulp binnen jouw regio

Studieperiode
We adviseren je om deze e-learning te starten in de eerste twee weken van de Digitale Leerweken. Op 14 februari 2017 van 12.00u tot 13.00u staat namelijk een webinar gepland met David Stuart van Dean Street 56 in Londen. David geldt momenteel als één van de grootste experts op het gebied van chemsex. Deze webinar vindt plaats in het Engels, is niet verplicht om te volgen, maar wordt van harte aanbevolen. Meld je aan voor deze webinar!

Studiebelasting
Deze e-learning is opgebouwd uit negen studietaken. De studiebelasting bedraagt ruim twee uur.

Documentaire over Chemsex
Voor een goed begrip raden we je aan eerst de Engelstalige documentaire 'Chemsex' te bekijken (duur: 80 minuten). Deze is exclusief te zien voor deelnemers aan de Digitale Leerweken (ook voor deelnemers die deze e-learning niet volgen). Het bekijken van de documentaire is niet verplicht, maar wordt zeer aanbevolen door de makers van deze e-learning. Om de e-learning te bekijken heb je een link en een password nodig. Stuur een email naar digitaalleren@soaaids.nl om deze op te vragen.

Let op: De documentaire is niet ondertiteld. 

Bekijk hier alvast de trailer van de documentaire:

CHEMSEX TRAILER BROADCAST int from Soa Aids Nederland on Vimeo.

https://leren.soaaids.nl/course/view.php?id=137#section-0