Motiveren binnen seksuele gezondheidszorg; dat doe je zo!

Counselen is een belangrijk onderdeel van je werk. Tijdens deze workshop fris je je kennis over counseling op én krijg je nieuwe kennis aangeboden.

Let op: dit is een (niet meer geaccrediteerde) workshop uit 2014.

Doelgroep: Verpleegkundig consulenten hiv, sociaal-verpleegkundigen, doktersassistenten en GGD artsen.

Inhoud: Deze workshop bestaat uit de volgende onderdelen:

• Een algemene workshop waarin je kennis maakt met de veranderingen binnen het theoretische concept van motiverende gespreksvoering. Daarnaast oefen je met het herkennen van ambivalentie en verandertaal.
• Vier keuzeworkshops: Keuze workshop A t/m C is bedoeld voor sociaal-verpleegkundigen, artsen en hiv-consulenten. Workshop D is specifiek bedoeld voor hiv-consulenten.

Uitleg over de keuzeworkshops:
• Keuzeworkshop A: Echt contact maken met de cliënt waarmee de basis wordt gelegd voor een gesprek. Vervolgens het opstellen van een gezamenlijke gespreksagenda. Je leert aan de hand van een voorbeeldgesprek tussen een cliënt en een verpleegkundige hoe een gezamenlijke agenda bijdraagt aan het counselingproces voor jezelf én de cliënt.
• Keuzeworkshop B: Geven van advies en informatie. Hier leer je hoe je het EPE model als tool kunt gebruiken om informatie over te dragen die aansluit bij de cliënt en hem/haar aan het denken zet.
• Keuzeworkshop C: Verbeteren kwaliteit eigen counseling. Een MI-coach legt uit hoe jij je eigen wijze van counseling onder de loep kunt nemen om van jezelf te blijven leren. Je krijgt ‘taping’ als tool aangereikt en gaat hiermee aan de slag.
• Keuzeworkshop D: Deze leerlijn is specifiek voor verpleegkundig consulenten hiv/aids. Speerpunten zijn contact maken, een gezamenlijke agenda opzetten en informatie en advies geven rondom starten met medicatie. Je gaat kijken naar een aantal korte films waarna je op een forum in discussie gaat over je bevindingen.

Studiebelasting: Opfrissen MI: 60 min, keuzeworkshop A: 60 min, keuzeworkshop B: 60 min, keuzeworkshop C: 60 min

Leerdoelen: Wat kan ik aan het einde van deze algemene workshop? 

1. Uitleggen uit welke elementen motiverende gespreksvoering is opgebouwd.
2. Uitleggen wat engagement is en hoe dit kan worden vormgegeven tijdens een consult.
3. Engagement, weerstanden, ambivalentie en verandertaal herkennen en ontlokken.
4. Uitleggen welke gespreksinterventies passen bij welke 4 procesfasen van motiverende gespreksvoering.
5. De OARSI herkennen.